Straffen of belonen?

Een verbod is niks zonder handhaving. Hoe zorg je dat je kind ook voor zijn achttiende niet drinkt? Pubers zijn maar matig vatbaar voor straf. Ze leren er op lange termijn weinig van. Ze zijn al die goed bedoelde adviezen, die na de straf komen de volgende dag ook al weer vergeten. Pubers hebben een lange termijnplanning tot de volgende pauze. Daar rekening mee houden is alleen maar in je eigen belang.

Belonen dan maar? Sommige ouders bedenken dat geld of een rijbewijs een prachtige beloning is voor een nicotine- en alcoholvrije jeugd. Keep on dreaming! De jongere die het lukt is een held. De grote groep gaat ondergronds en heeft zich, in een mum van tijd, ontwikkeld tot een ware kameleon: thuis keurig en alcoholvrij, bij vrienden een beest. Het brein van pubers is niet ingericht op langetermijnbeloning. Val ze er dan ook maar liever niet mee lastig.

Veel beter is het om je kind op de korte termijn te motiveren door het meer zelfstandigheid te geven. Als je verantwoord kunt omgaan met alcohol, kun je ook wel zelf bepalen hoe laat je thuiskomt, of gaat slapen. Benoem wat je kind goed doet. Want als pubers ergens gevoelig voor zijn, dan is dat autonomie, zelf keuzes en beslissingen mogen maken. Laat ze high worden van het zelf mogen beslissen dat ze niet gaan drinken! Geef vrijheid op basis van vertrouwen. En benoem duidelijk waarin je je kind vertrouwt. ‘Wat ga je doen vanavond?’ ‘Nix!’ ‘Prima! Dat is dan de afspraak, nix.’