Het Gesprek

Het belangrijkste om te weten over praten met je kind: je gaat HET gesprek niet aan. Misschien haal je nu opgelucht adem. Maar je komt er natuurlijk niet zo maar vanaf. Met pubers praat je niet, want elk gesprek weten ze in een heel korte tijd om te bouwen tot een debat of discussie. Omdat het hun vak is, voor discussieren en debatteren hebben ze namelijk doorgeleerd én ze hebben meer belangen. Een goede reden om er vol in te gaan en jij delft, je snapt het al, het onderspit.

Hun ‘gesprek’ zit hem in al die keren dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft. Een vriendje waar negatief over gesproken wordt is géén aanleiding om er zelf even een preek overheen te gooien met al dan niet verstandig advies. Als je er toch over praat kan dat het beste spontaan gaan, bijvoorbeeld naar aanleiding van iets in het nieuws, of wanneer je kind een slokje uit je glas vraagt. Dat is het perfecte moment om te vertellen dat alcohol lekker is, maar wel spelregels met zich meebrengt. Zoals dat je volwassen moet zijn om te drinken, omdat alcohol om volwassen keuzes vraagt op de openbare weg en in de openbare ruimte. Dan vertel je je puber ook waarom je blij bent dat hij pas na zijn achttiende alcohol mag drinken: omdat dat minder schade toebrengt aan zijn brein en omdat hij na zijn achttiende veel beter in staat is om er verantwoord mee om te gaan.

Val pubers niet lastig met preken en ellenlange verhalen. Je verdoet er zijn én jouw tijd en energie mee en vooral: het komt niet binnen. Wil je een boodschap duidelijk overbrengen: korte maar duidelijke opmerkingen, tussen neus en lippen door. Zo heb je meer kans dat de boodschap blijft hangen. En: wees alert op opmerkingen van je kind. Dáár kun je wel op reageren. Met vragen trouwens. Niet met goed bedoelde adviesjes.